Lick Wilmerding High School

San Francisco, CA

CMG has collaborated with Pfau Architecture to develop a master plan and implementation for the Lick Wilmerding High School campus.

The resultant environment creates a campus of continuity between indoor and outdoor spaces of all scales. Completed in 2003, the competition-winning design design adds significant program to the existing campus, including a cafeteria and classrooms, workshop space, and a new theater.

The new design retains the spirit of the essential site elements that previously defined the exterior spaces, yet weaves the previously discordant pieces together, and layers their function. The central grass field that was the remnant of the school’s turn-of-the-century playing fields was preserved and adapted by placing new workshops underground. Remnant exterior areas were given value by restructuring and infusing them with student and faculty programs such as a student gallery, a cafeteria dining terrace, and a secluded meeting place for student gathering.